Gimnastika i zdravlje

Mr sdr_biljana_lucic_prostranci med. Dr Biljana Lučić Prostran

Dečji hirurg

Lekar kluba “Ritmika”

Pored kvalitetnog ispunjavanja slobodnog vremena, širenja sfere interesovanja, povećanja fizičke kondicije koji su svojstveni skoro svim sportovima, ritmička gimnastika ima svoj posebnosti.

Na prvom mestu, ritmička gimnastika spada u takozvane bazične sportove pogodne za prva uključenja dece u organizovana vežbanja  u najranijem uzrastu, već sa 3-4 godine i daju savršenu osnovu za kasnije treniranje bilo kog drugog sporta.

Trening ritmičke gimnastike na jedan pravi, profesionalan način, kao je to koncipirano u Ritmici, ima veoma pozitivan uticaj na pravilan rast i razvoj  koštano-mišićnog sistema ovih devojčica.

U ritmičkoj gimnastici  izuzetno se potencira lep stav, zategnutih mišića, sa pravim ledjima, zategnutom prednjim trbušnim zidom, ispravljenim ramenima i podignutom glavom. Jačanjem ledjnih i trbušnih mišića i stalnim potenciranjem pravilnog stava dolazi do prevencije i popravljanja lošeg držanja tela.

Kod pravih,  strukturnih deformiteta kičmenog stuba potrebno je  ozbiljno i fizijatrijsko i ortopedsko lečenje koje se ne može zameniti ni jednim sportom. Medjutim, čak i kod ovih stanja dodatno vežbanje na kvalitetnim treninzima sigurno ima pozitivan uticaj. Uloga u preventivi i u korekciji početnih deformiteta je  izuzetno velika, i može biti i primarna. U klubu postoji mogućnost i dodatnih korekcija vežbi u sklopu treninga za takvo dete.

Jačanjem mišića nogu utiče se i na pravilan razvoj kostiju i zglobova nogu čime se može potpomoći korekcija deformiteta kolena poznatih kao X i O noge.

Potenciranjem stava na prstima, poskocima i skokovima jačaju se mišići koji utiču na pravilno formiranje stopala, što je osnovna mera u prevenciji i lečenju ravnih stopala.

Gojaznost u dečjem uzrastu nije naivan problem i uznatno utiče na  zadravstveno stanje kasnije u životu.  Stoga, aktivno vežbanje koje troši znatnu količinu unetih kalorija, i propagiranje zdrave ishrane pomaže u redukciji telesne težine kod gojaznih devojčica.

Specifičan način treniranja formira izdužene, vretenaste mišiće, što doprinosi razvoju skladne visoke i vitke telesne figure.

Vežbama istezanja podstiče se jedna lepa, fiziološka gipkost kod devojčica u masovnim rekreativnim grupama.

I deo treninga sa  rekvizitima ima svoj značaj za  razvoj motorike,  koordinacije, spretnosti,  elegancije pokreta. Ovaj deo treninga, u formi  atraktivnih koreografija uz muziku, skopčan je sa javnim nastupima, takmičenjima i iz tog razloga veoma je bitan za  motivaciju dece da i dalje redovno treniraju.

Kompletan tekst možete pročitati OVDE